Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


τον Καρυοθραύστη, των εκδόσεων Μεταίχμιο



Ένα από τα  κλασικά παραμύθια, που έχω συνδέσει στο μυαλό μου με τη γιορτή των Χριστουγέννων, είναι εκείνο του Καρυοθραύστη. Πρόκειται για τη διάσημη ιστορία του Ε.Τ.Α Χόφμαν, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1816 μαζί με άλλες παιδικές ιστορίες και έκτοτε έχει κυκλοφορήσει σε άπειρες εκδόσεις, ενώ έχουν ανέβει άλλες τόσες παραστάσεις, βασισμένες στο γνωστό μπαλέτο, που συνέθεσε το 1892 ο Τσαϊκόφσκι.



Η ιστορία αναφέρεται στην Κλάρα και τον αδελφό της Φριτς, οι οποίοι μια παραμονή Χριστουγέννων δέχονται από τον θείο Ντρόσελμαγιερ, ως δώρο, έναν ξύλινο καρυοθραύστη, που έχει τη μορφή στρατιώτη. Το μικρό κορίτσι λατρεύει το καινούριο, ιδιαίτερο παιχνίδι και το βράδυ , που πέφτει για να κοιμηθεί, μεταφέρεται μαζί του σε έναν παραμυθένιο κόσμο, με ήρωες την πριγκίπισσα Πιρλιπάτ, τον βασιλιά των Ποντικών, τη Νεράιδα Ζαχαρένια και, φυσικά, τον Καρυοθραύστη!




Από τις εκδόσεις που κυκλοφορούν, διαβάσαμε και ξεχωρίσαμε εκείνη της Ανν Λέισεν σε μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη, που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο. Η εικονογράφηση είναι εξαιρετική και το κείμενο πολύ προσεγμένο. Πρόκειται για μία καλόγουστη έκδοση, που σε παρασύρει, κυρίως με τις εικόνες της, σε ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο τοπίο, επίκαιρο για τις γιορτινές μέρες, που διανύουμε, ενώ ξεφυλλίζοντάς το νομίζεις ότι αντηχεί στα αυτιά σου  η υπέροχη μουσική του Τσαϊκόφσκι! 


Εμείς, το διαβάζουμε καθισμένες δίπλα από το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, με τα φωτάκια του να λαμποκοπούν στις σελίδες του βιβλίου και έχοντας απέναντί μας τον δικό μας ξύλινο καρυοθραύστη, που μας έκανε δώρο ο μπαμπάς! Έτσι, μεταφερόμαστε με τρόπο μαγικό στον ονειρεμένο κόσμο του ξύλινου στρατιώτη με το γλυκό βλέμμα και ζούμε μαζί του απίστευτες περιπέτειες! 


ξ

Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!








Δεν υπάρχουν σχόλια